22 Aralık 2017 Cuma

İçerik hırsızlığında son nokta!

İçerik hırsızlığı
İçerik hırsızlığı
İçerik hırsızlığı... Aslında çok çok önemli bir konu, üzücü. Ama yapabileceğimiz hiçbir şeyin olmaması ise kahrediyor insanı. Bu yazımda içerik hırsızlığından bahsettim dostlarım. Özellikle bir arkadaşımızın içeriğinin kimin tarafından çalındığını öğrenince çok şaşıracaksınız.

Blog yazarları aslında aşinadır bu konuya. Çünkü yazılarının çalınmadığı çok az blog yazarı vardır. Geçtiğimiz günlerde Çıplak Yazar adlı blogun yazarı sevgili Ayhan Hocamın uyarısıyla bu durumdan benim de nasibimi aldığımı öğrendim. Linki kontrol ettiğimde ise yaklaşık 20 tane özenerek hazırladığım o canım yazılarımın çalındığını gördüm. Tabi üzüldüm, şikayette ettim ama bu kadar... Çünkü yapabileceğimiz başka bir şey yok. A tabi forum sitelerine ya da blog yazarlarına bu durumu bildirip yardım isteyebiliriz. Bu şekilde spam bildirim sayısını arttırıp Google'un daha hızlı davranmasını sağlayabiliriz. Ama ne kadar etkili olur bilmiyorum. Gerçi hırsız beye ulaşmayı denedim ama daha önce ulaşanlara hakaret ettiğini öğrenince hiç oralı olmadım.

İçerik hırsızlığı konusunda benim başıma gelenler bunlardı dostlarım. Zamanla bu tür olaylarla daha sık karşılaşacağımı düşündüğüm için pek takmamaya çalışıyorum. Şimdi bu yazıyı yazmama sebep olan o ilginç içerik hırsızlığı olayından bahsetmek istiyorum.

İçeriği çalan TÜBİTAK!


Dün wmaracı'nda gezinirken şöyle bir konuya denk geldim, "Telif ile ilgili bir konu". Konuyu açan Serdar adlı arkadaşımız Bilimvetekno.com adlı sitenin yöneticisi. 23 Temmuz'da yayınladığı "Beynimizde Kaslarımız Gibi Yorulur Mu?" başlıklı yazısını, TÜBİTAK'ın Bilim ve Genç adlı sayfasında görünce bu konuyu açmış ve ne yapması gerektiği konusunda yardım istiyor. Konu hala güncel, sanırım hala yanıt alamamış TÜBİTAK'tan. Yukarıya eklediğim bağlantıdan wmaracı'ndaki konuya ulaşabilirsiniz. Ayrıca yazının orijinali ve kopyası da bunlar.

Peki Google'un bu kopya içeriğe verdiği yanıtı öğrenmek ister misiniz?
Emek hırsızlığı
Emek hırsızlığı
İşte Google'un emek hırsızlığına verdiği ödül bu. 

Şimdi haklı olarak neden diye sormamız gerekiyor. Gördüğünüz gibi kopya içerik üst sırada görünmekle yetinmemiş snippet olarak yerini almış. Halbuki orijinal içerik daha önce yazılmış ve daha uzun. Peki neden kopya içerik üst sırada? Tabi ki bu sorunun yanıtı .gov.tr uzantılı olması.

Wmaracı'ndan bu konuyu takip edebilirsiniz. Bir sonraki yazımda gov.tr ve edu.com uzantılı sitelerden ve SEO çalışmalarında ne kadar etkili olabileceğinden bahsedeceğim. Konuyla ilgili düşüncelerinizi yorum yaparak paylaşırsanız sevinirim. Ayrıca içerik hırsızlığına karşı alınabilecek bir önlemden daha önce bahsetmiştim. O yazımda burada "Blogger kayıt şablonu düzenleme (imza oluşturma)".

Hiç yorum yok:
Write komentar